En kvinna promenerar förbi en väggmålning av den iranska flaggan i Teheran. Foto: TT/Abedin Taherkenareh

USA och Iran ska till Wien för att diskutera kärnenergiavtal

Uppdaterad
Publicerad

Representanter från både Washington och Teheran kommer att resa till Wien kommande vecka i ett nästa steg för att diskutera det internationella kärnenergiavtalet, som USA under president Donald Trump hoppade av 2018 för att i stället återinföra sanktioner mot Iran.

Iran, Kina, Ryssland, Frankrike, Tyskland och Storbritannien som alla var parter då överenskommelsen slöts år 2015 höll under fredagen ett videomöte och enades då om mötet i Wien. Även om USA och Iran, enligt diplomater, inte kommer att träffas ansikte mot ansikte i den österrikiska huvudstaden så ses utvecklingen som ett steg framåt.

Biden har lovat att gå med

Kärnenergiavtalet syftar till att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen, efter decennier av global rädsla för detta. I utbyte hävdes internationella sanktioner mot Iran. USA:s nytillträdde president Joe Biden har lovat att åter gå med i avtalet, på villkor att Iran först återgår till att följa de överenskommelser som landet stegvis övergett sedan USA drog sig ur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer