Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det värsta är ju här under helgen”. Foto: SVT

Stormen Bernd kan nå Italien och Kroatien i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Regnovädret i Mellaneuropa, som i Tyskland fått namnet Bernd, når allt fler länder och kan ta sig till södra Europa i slutet av veckan.

-  Det finns risk att den når Italien, Kroatien och Slovenien under helgen, säger SVT-meteorologen Emma Härenstam.

Den här typen av översvämningar som drabbar västra Tyskland är ovanliga. På tolv timmar föll 80 mm regn i regionen Hof. Och i Düsseldorf fick man använda sig av 25 000 sandsäckar vid vägkanter för att stabilisera dikena.

– Vattenståndet i floden Düssel var 2,65 meter högre än normalt. Det är mycket, säger Emma Härenstam.

Kraften från de enorma vattenmassorna efter de dramatiska skyfallet i västra Tyskland har fått hus att slitas sönder och rasa samman På flera ställen är översvämningsvattnet så vilt att räddningsstyrkorna inte vågar använda sina båtar när de letar efter nödställda boende.

Ovädret sprider sig

Stormen Bernd sprider sig under torsdagen till allt fler länder i Europa. I helgen finns det en risk att den når fler länder i södra Europa.

– Stormen kan nå Italien, Kroatien och Slovenien under helgen. Det blir som mest intensivt från och med nu och fram till lördag.

Hur pass vanligt är den här typen av översvämningar?

– Det är ovanligt, sägar SVT:s meterolog.

Hör mer om väderläget i klippet oven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer