Se hur det såg ut när stormen drabbade Kuba. Foto: Reuters/AP

Ny orkan drabbar USA – ”livshotande kapacitet”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha härjat i Karibien har stormen Ida uppgraderats till en orkan inför att den under söndagen väntas drabba sydöstra USA. Delar av delstaten Louisiana, där guvernören utlyst kristillstånd, har evakuerats och i New Orleans förbereder sig myndigheter på kraftiga översvämningar.

Den atlantiska orkansäsongen fortsätter att bjuda på oväder. På kort tid har Henri och Grace drabbat Nordamerika och Karibien och nu slår alltså Ida till – den fjärde orkanen i år, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Under dess framfart hittills har den bland annat drabbat Jamaica och Kuba där kraftig nederbörd lett till omfattande översvämningar och jordskred. På fredagskvällen lokal tid uppmättes vindar kring 35 sekundmeter efter att Ida lämnat västra Kuba, rapporterar CNN.

Livshotande kapacitet

När orkanen nu passerar över Mexikanska golfen på sin bana mot USA:s sydkust väntas den få förnyad kraft. Och när den väl drar in över land gör den det med vindstyrkor på uppemot 60 sekundmeter, enligt prognoserna. Den nationella vädertjänsten NWS varnar för orkanens livshotande kapacitet med risk för kraftiga översvämningar och vindar med förödande styrka.

I Louisiana har myndigheter utfärdat obligatoriska evakueringsordrar för flera områden, bland annat i staden New Orleans. I ett uttalande under fredagskvällen beskrev delstatsguvernören John Bel Edwards de kommande 24 timmarna som avgörande och uppmanade invånarna att inte vänta med att göra nödvändiga förberedelser.

”Louisianas invånare måste agera nu”, enligt Bel Edwards.

Samtidigt har ytterligare en orkan, Nora, bildats i Stilla havet och väntas slå till mot de centrala och norra delarna av Mexikos västkust tidigt under söndagen lokal tid. 

Bleknar i jämförelse med Katrina

Ida drabbar delstaten på dagen 16 år efter att orkanen Katrina slog till – en av USA:s värsta natukatastrofer någonsin som tog över 1 800 människors liv. Just Ida tycks blekna i jämförelse med ovädret från 2005 men kan mycket väl slå den senaste kategori 4-stormen (på den femgradiga Saffir-Simpson-skalan) som drabbade Louisiana, nämligen fjolårets Laura.

När orkanen drog in över sydvästra Louisiana i oktober gjorde den det med som mest 68 sekundmeter i vindarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.