Haiyan har nått Vietnam – minst sex döda

Publicerad

Sedan Haiyan svängt av från sitt förödande spår över Filippinerna har nu ovädrets kraftigaste vindar nått norra Vietnam, nära gränsen till Kina, på sin väg nordvästerut.

Strax efter klockan 23 svensk tid rapporterade BBC att den jättelika ovädersvirveln Haiyans kraftigaste vintar nu tagit sig in över norra Vietnam. Vindstyrkan har mattats av något, och klassas nu som en tropisk storm.

Trots det har minst sex personer rapporterats döda i regionen, som ligger i närheten av turistdestinationen Ha Long Bay, och omkring 600.000 människor har evakuerats från högriskområden.

Stormens öga ligger alltså nu över Vietnam, och de kraftigaste vindarna drabbar Kina.

– Visst kan det vålla skador, men inte alls liknande Filippinerna. Nu är det ”bara” stormstyrka på vinden, sade SVT:s meteorolog Per Stenborg tidigare under kvällen.

Tidigare slog ovädret, som då klassades som orkan, till mot den kinesiska turistön Hainan. Vindstyrkan var då på upp till 40 meter per sekund, ungefär hälften av det Filippinerna på vissa håll fick uppleva.

Mattas av under natten

Hundratals flyg har ställts in, omkullslitna träd har orsakat materiella skador, och ett mindre antal personer saknas i skyfallen och de hårda vindarna på ön Hainan.

Orkaner är vanliga i området, och södra Kina räknar till hittills 30 bara i år, men av dem är Haiyan den starkaste. Runt klockan 19 ikväll, svensk tid, kommer orkanen att ha avtagit något och vindstyrkan ligger på upp till 35 meter per sekund.

Det är framför allt det varma havsvattnet som driver ovädret, berättar SVT:s meteorolog. Därför mattas det av ordentligt när det snart träffar land.

– Imorgon bitti svensk tid är vindarna nere på 18 meter per sekund.

Tog skydd inför ovädret i Vietnam

I Vietnam har förberedelser pågått i flera dagar med vetskapen om att orkanen närmar sig. Svensken Erik Billgren i staden Danang berättar att många människor tagit skydd, och evakuering har skett även i kustområdena längre norrut.

– Folk flyttas till skolor och liknande, hus med skydd av sandsäckar och liknande. Men för vår del svängde tyfonen lyckligtvis i sista minuten och tog vägen norrut längs med kusten ute på havet. Den kan förstås ändra riktning, sådant vet man ju aldrig.

Lotta Sylwander, chef för Unicef i Vietnam, bor i Hanoi i norra Vietnam.

– Man märker att folk bunkrar med dricksvatten och färskvaror, men man ser ingen panik. Vietnameserna har gått igenom det här förut, så de tar det med ganska god ro tror jag.

”Får inte glömma Vietnam”

Andreas Weissenberg, räddningssamordnare på Röda korset, berättar att organisationen även har hjälparbetare på plats i Vietnam, och att man arbetat på den beredskapen under veckan som gått.

– Problemet med Vietnam är att de områden som nu kanske kommer att drabbas, har drabbats av flera stormar tidigare de senaste månaderna, säger han till TT.

Enligt katastrofsamordnaren bor tiotusentals, kanske hundratusentals, människor i tillfälliga boenden. Något som han menar är extremt oroväckande när stormen Hayian är på väg.

– Det är klart att det är stort fokus på Filippinerna nu, men Vietnam kommer också att behöva mycket hjälp. Vi måste se till att de globala insatserna och globala resurserna inte glömmer bort Vietnam, säger Andreas von Weissenberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Monsterorkanen Haiyan

Mer i ämnet