Israelisk polis undersöker en gärningsmans kropp efter fredagens polisskjutning. Foto: AP/TT

Stormuftin av Jerusalem gripen

Uppdaterad
Publicerad

Israeliska styrkor har gripit stormuftin av Jerusalem, Muhammad Ahmad Hussein, enligt flera nyhetsbyråer. Uppgifterna kommer från den muslimske ledarens son Jihad Hussein.

Gripandet av Hussein, stadens högsta islamiska ledare, skedde efter det att palestinska angripare öppnat eld under morgonen i Jerusalems gamla stad. Två israeliska poliser dödades och ytterligare en person skadades under attacken. Gärningsmännen sköts till döds av polisen. Israeliska styrkor har inte velat kommentera gripandet.

LÄS MER: Två poliser ihjälskjutna i Jerusalem

Kan öka spänning

Fredagsmorgonens skjutning inträffade intill en av portarna in till den gamla staden, nära Tempelberget. De tre gärningsmännen, som är israeliska medborgare och levde i Israel, tog sin tillflykt in på det heliga området, som räknas som en öppen moské, och sköts sedan ihjäl av israelisk polis.

Händelsen är bland de mest allvarliga i Jerusalem de senaste åren och riskerar att öka spänningen mellan israeler och palestinier.

Tillträdesregler bevaras

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu meddelar att helgedomen kommer att vara stängd under fredagen av säkerhetsskäl, då området ska genomsökas efter vapen. Bland annat har fredagsbönen ställts in, något som inte hänt på flera år – det är tredje gången platsen stängs för bön sedan östra Jerusalem ockuperades av israeliska styrkor 1967.

Abrahamitisk helgedom

De långsiktiga tillträdesreglerna till den omtvistade platsen ska dock bevaras, lovade Netanyahu i ett uppenbart försök att undanröja farhågor hos muslimer. Tempelberget är heligt för såväl kristna som judar och muslimer och här finns två av islams viktigaste moskéer, Klippmoskén och al-Aqsamoskén.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas har fördömt attacken i ett telefonsamtal med Benjamin Netanyahu, enligt den palestinska nyhetsbyrån Wafa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.