Större motstånd än väntat under krigets första dagar: ”Har inte råd att köra fast”

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska invasionen har tappat fart och går inte som planerat – de uppgifterna sprids från västliga underrättelsetjänster.

Motståndet kan ha varit mer kompakt än vad Kreml räknat med.

– På kort sikt har man inte råd att köra fast, säger Niklas Nilsson, docent i krigsvetenskap.

Från västländer kommer nu underrättelseuppgifter, som inte bekräftats, om att den ryska invasionen inte går som planerat.

USA:s underrättelsetjänst hävdar att att de ryska styrkorna är frustrerade över det motstånd de möter.

Kriget i Ukraina

”Vi vet att de inte gjort de framsteg de ville, i synnerhet i norr”, uppger en talesperson för Pentagon enligt nyhetsbyrån Reuters.

Även den brittiska underrättelsetjänsten påstår att Rysslands framfart saktats ned, vilket man menar troligtvis beror på logistikproblem och ett starkt ukrainskt försvar.

”Hårdare motstånd än beräknat”

Niklas Nilsson, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, tror att Kreml hade räknat med att komma längre under krigets första dagar.

– Motståndet har, både i Kiev och på andra fronter, varit hårdare än vad man kanske hade räknat med, säger han.

Ett mer utdraget förlopp kan bli kostsamt för Ryssland på flera sätt, menar han.

– För Ryssland är det här en operation man hoppas kunna genomföra snabbt och med så små förluster som möjligt, och bekräfta kompetensen hos den ryska krigsmakten. Ju längre tid det tar, och ju större förluster man får, desto mer problematiskt blir det för Kreml, säger Niklas Nilsson, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Samtidigt framhåller Nilsson att kriget är i ett tidigt skede.

– Att man tagit större förluster och inte uppnått målsättningar ska man kanske inte dra allt för stora växlar på. Läget kan se helt annorlunda ut i morgon eller om en vecka, säger han.

Kan sätta in mer trupper

Från ryskt håll ges snarare bilden av att man gjort ett tillfälligt avbrott i offensiven på grund av att man försökt få till samtal med Ukraina. På lördagen uppgav man att offensiven ska återupptas och utökas.

– Det är helt rationellt från den ryska sidan. Man kanske har skickat in 25-30 procent av styrkorna vid gränsen så det finns väldigt stora reserver, säger Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Att Ryssland stött på så starkt motstånd från det ukrainska folket kan leda till ökad våldsanvändning, speciellt om man lyckas begränsa möjligheterna att kommunicera med omvärlden.

– De kan använda större vapensystem även inne i städer, vilket skulle leda till större civila förluster, säger Käihkö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet