Största lobbystriden i Bryssel – handelsavtal med USA

Uppdaterad
Publicerad

Det kallas den största lobbystriden i Bryssel. Näringslivets organisationer talar om tusentals nya jobb kan, motståndarna säger att demokratin och europeiska miljöregler hotas.

På måndagen börjar en ny omgång i förhandlingarna mellan EU och USA om ett nytt frihandelsavtal. Inför det följer SVT med på en guidad turisttur som lobbygranskarna Corperate Europe Observatory ordnar i EU-kvarteren i Bryssel.

Vi stannar framför kontoren med intresseorganisationer och konsultbyråer.

Industrin mest inflytande

– Vi har fått statistik som visar att EU-kommissionens förhandlare när handelsavtalet förbereddes hade över 100 möten med industrins och näringslivets representanter, men bara en handfull träffar med fackföringar och inga möten miljö- och konsumentorganisationer, säger guiden Olivier Hoedeman.

– Handelsavtalet med USA är den hetaste lobbystriden just nu där industri och näringsliv gör allt för att påverka, anser Olivier Hoedeman.

Fler jobb med samma regler

Mycket av förhandlingarna handlar om försök att ta bort olikheter i regler och standard, det som kallas tekniska handelshinder. Hos det europeiska näringslivets Bussines Europe säger man att det är självklart att de vill påverka det som rör framtiden för företag och arbetstillfällen. De lyfter gärna fram bilindustrin.

– I dag finns olika standard och tekniska krav för bilar i USA och Europa, men om vi kunde enas om samma standard och regler blir det en stor chans för europeiska underleverantörer att exportera delar till bilindustrin i USA, säger Markus Beyrer. Och det betyder fler arbetstillfällen i Europa, menar han.

EU:s miljöregler ändras inte

USA vill ha större möjligheter till jordbruksexport till Europa, men det skulle kräva att EU:s begränsningar för genmodifierade grödor och antibiotikabehandlat kött luckras upp. Efter att kritik framförts säger nu EU-kommissionens förhandlare att de meddelat sina amerikanska motparter att inga europeiska miljökrav kommer att förändras.

Mycket omstritt är regler om skydd för investeringar. Det innebär att företag i vissa fall kan stämma regeringar i en skiljedomstol om politiska beslut skadar deras investeringar.

Kritiken mot hemlighetsmakeri kring tidigare handelsförhandlingar har gjort att EU-kommissionen nu bjuder in fler organisationer till samråd och EU-parlamentet har fått mer information än tidigare.

EU-parlamentet avgör

När EU-kommissionen förhandlat fram ett avtal måste det godkännas av EU-parlamentet för att träda i kraft. Det kommer att bli en av de stora och viktiga frågorna för det nyvalda EU-parlamentet och åsikterna där går starkt isär.

– Reglerna att företag kan stämma länder för demokratiskt fattade beslut är mycket allvarliga, det kan vi aldrig godta, säger Malin Björk (V).

– Informationen är bättre än tidigare, miljöregler ska inte försämras och vi måste se att avtalet ger chansen till massor med nya jobb på båda sidor av Atlanten, säger Cecilia Wikström (FP), som är positiv till att förhandlingarna nu fortsätter med USA.

Fakta: Frihandelsavtalet

Det nya frihandelsavtalet kallas TTIP, förkortning för Transatlantic Trade and Investment Partnership.

Den 14 – 18 juli pågår den sjätte förhandlingsomrgången mellan EU och USA i Bryssel.

Förhoppningen är att avtalet ska vara klart under hösten, sen krävs att det godkänns av EU-parlamentet, EU-ländernas handelsministrar och av kongressen i USA för att det ska träda i kraft.​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.