Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Storstrejk i Frankrike mot pensionsreform – miljontals fransmän på gatorna

Uppdaterad
Publicerad

En ny omfattande strejk mot Frankrikes planer på att höja pensionsåldern till 64 år inleds i dag. Miljontals fransmän väntas fylla landets gator för att protestera mot Macron-regeringens reform.

– Det beskrivs lite grann som sanningens minut i en armbrytning, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati.

Demonstrationen mot Macron-regeringens förslag på att höja pensionsåldern från 62 till 64 år är den sjätte på mindre ån två månader. Enligt polisen väntas mellan 1,1 och 1,4 miljoner människor delta på landets gator.

– Det är mycket leenden, det är en folkfest även om många förstås är arga, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati i SVT:s direktsändning från Paris.

– Man menar att pensionsreformen är orättvis och drabbar de svagaste i samhället hårdast. De som jobbar på kontor kan stå ut och jobba några år till, men de som har hårda fysiska jobb orkar inte mer, säger han.

”En armbrytning”

President Emmanuel Macron står fast vid sin linje vid valsegern förra året om att det nuvarande pensionssystemet blöder och är för dyrt för Frankrike.

Och allt tyder på att reformen kommer att drivas igenom. Dock har debatter kring frågan pågått i det franska parlamentet under de senaste två veckorna utan att någon omröstning har nåtts.

– Det beskrivs lite grann som sanningens minut i en armbrytning mellan Macrons regeringsparti och oppositionen och fackförbunden, säger David Boati.

Strejkerna väntas fortsätta de kommande dagarna.

– Fackförbunden har sagt att nu sätter vi in en extra växel här eftersom frågan håller på att avgöras politiskt, säger David Boati.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.