Nära 100 patienter om året kan ha genomgått amputationer i onödan. Bilden är en arkivbild och har inget med den aktuella händelsen att göra. Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Stort antal danska patienter kan ha amputerats i onödan

Publicerad

Upp till 90 patienter om året kan ha fått ben amputerade i onödan på grund av låg vårdkapacitet på sjukhus i Danmark. Patienter som drabbats av blodproppar och åderförkalkning har inte fått behandling i tid skriver Danmarks Radio.

Ole Thomsen, chef på Region Midtjylland medger att sena behandlingar på Århus universitetssjukhus och Viborgs regionsjukhus förmodligen har fått allvarliga konsekvenser. Det handlar om flertalet amputationer vid höft, lår, knä eller underben.

– Det är en gissning baserad på de siffror vi har, och det är förmodligen en kvalificerad gissning: Upp till 90 patienter per år har fått en amputation som kunde ha undvikits, säger han.

Utreddes av expertgrupp

Regionen hade misstankar om att patienter inom kärlkirurgin inte fick behandling snabbt nog och gav därför en en expertgrupp i uppdrag att analysera arbetet på de två sjukhusen. Utredningen slog fast att kapaciteten att behandla patienter inom kärlkirurgin i Region Midtjylland var för låg.

Anders Kühnau (S), som är ordförande för regionrådet, säger till DR att han känt till att förutsättningarna varit dåliga men att han inte haft kännedom om att det varit så pass dåliga att det lett till amputationer som kunnat undvikas.

– Vi har haft för låg kapacitet, och det är jag mycket, mycket ledsen för, säger han.

Regionen har nu kontaktat samtliga patienter som fått ett ben amputerat under de senaste åren och de kommer ges möjligheten att anmäla händelsen och söka ersättning.

”Groteskt och olyckligt”

– Vi har länge vetat att det finns en stor kapacitetsbrist inom hälso- och sjukvården och att människor står på väntelistor. Men vi har samtidigt fått höra att det är de som tål det som står på väntelistorna, säger Morten Freil, ordförande för Danmarks största patientförening och fortsätter:

– När du står på en väntelista och riskerar att få ditt ben amputerat är det akut.

Han beskriver situationen i Midtjylland som ”grotesk och mycket olycklig”.

Patientföreningen uppger att situationen inom den danska vården har förvärrats på senare tid, bland annat på grund av coronapandemin och sjuksköterskestrejker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.