Ett containerfartyg på grund orsakar trafikstockning i Suezkanalen. Foto: SUEZ CANAL AUTHORITY/AP/TT

Fortsatt stopp i Suezkanalen – kan ta flera veckor

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen fortsatte arbetet med att få loss det containerfartyg som fastnat på tvären i Suezkanalen. Lågvatten, vindar och fartygets storlek försvårar arbetet med losstagningen som enligt experter kan ta flera veckor att slutföra, rapporterar Reuters.

Ett 400 meter långt och 220 000 ton tungt containerfartyg fastnade under tisdagsmorgonen i den södra änden av den viktiga transportleden mellan Medelhavet och Röda havet.

På torsdagen blockerade fartyget fortfarande genomfarten i båda riktningar, och varor som ska till olika delar av världen riskerar att fastna under en längre tid i kanalen som förbinder Medelhavet med Röda havet. Ett par hundra containrar av lasten är på väg till Sverige, rapporterar TT. Redan innan båtarna lämnade Asien var de flera veckor sena.

Danska Mærsk uppger att sju av deras fartyg påverkats, varav fyra sitter fast i kanalsystemet medan resten väntar på redden i avvaktan på att kunna ta sig in i kanalen.

Kan ta veckor

Rederiet Evergreen Marine Corp säger till AFP att orsaken till containerfartyges grundstötning är kraftiga vindbyar.

En kö med tiotals fartyg som väntar på att kunna passera genom kanalen har bildats i närheten av det strandade fartyget. Enligt experter på plats kan det ta flera dygn, och i värsta fall flera veckor, att få loss det enorma containerfartyget.

Det Panama-flaggade fartyget rymmer nära 20 000 containrar och är på väg till Rotterdam i Nederländerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.