Oppositionsledaren Juan Guaidó i Venezuela har fått stöd av Sverige, men utrikesminister Margot Wallström (S) kommer inte till det internationella mötet i Uruguay om krisen i Venezuela. Foto: TT

Stort internationellt möte om krisen i Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

Företrädare för europeiska och latinamerikanska länder träffas under torsdagen för att diskutera lösningar på krisen i Venezuela. President Nicolás Maduro, som har avvisat ett EU-ultimatum om att hålla nytt presidentval, välkomnar mötet och säger sig stödja alla initiativ som främjar dialog.

Oppositionsledaren Juan Guaidó, som den 23 januari utropade sig själv till interimspresident, tillbakavisar alla diskussioner med regeringen och hävdar att det bara är ett försök från Maduro att köpa sig tid.

Mötet hålls i Uruguays huvudstad Montevideo och samlar representanter från EU och sju av dess medlemsländer – Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Portugal, Spanien och Storbritannien – samt Uruguay, Mexiko, Bolivia, Costa Rica och Ecuador.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) hade planerat att resa till mötet men planerna grusades på grund av sjukdom i flygplansbesättningen. Svensk representant blir istället Sveriges ambassdör i Colombia, Tommy Strömberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet