Artisten Bob Geldoft vid en flygsimulering inför resan till rymden med det holländska rymdföretaget som ska flyga turister ur i universium. Bilden är från 26 september 2013. Foto: Peter Dejong

Stort intresse för rymdturism i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals kineser har köpt biljetter till en fem minuters rymdfärd – trots att prislappen var cirka 650 000 kronor.

Intresset visade sig vara stort när det holländska företaget Space Expedition lade ut ett erbjudande om en fem minuters rymdfärd på en kinesisk näthandelssajt.

På bara några minuter hade 305 rymdentusiaster köpt biljetter, skriver tidningen China Daily.

Även om det fortfarande är gratis att titta på stjärnorna så är resan mot dem förenad med vissa utgifter. En biljett förbi stratosfären går loss på 599 999 yuan (cirka 650 000 kronor).

Rymden utom räckhåll – för de flesta

Den disponibla inkomsten per capita i Kina låg 2013 på 18 311 yuan per år, enligt Shangaidaily.com. Så trots att biljettpriset inkluderar resan till USA där rymdfarkosterna lyfter förblir rymden utom räckhåll för de flesta kineser.

Priset gäller dock bara den enklaste av rymdfärderna som erbjuds. För den som tycker att 61 kilometer inte låter högt nog finns dyrare premiumfärder som i stället går upp till 103 kilometer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.