Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt nyhetsbyrån AP fanns det 100 lägenheter i byggnaden och myndigheter uppger att minst 55 lägenheter är direkt drabbade av raset. Foto: AP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Räddningsarbetare letar i rasmassorna i Miami: ”Hört ljud”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet vid rasmassorna efter det kollapsade lägenhetskomplexet i Miami Beach i Florida i USA har fortsatt under natten. Minst tre personer har bekräftats döda – och ännu saknas nära 100 personer.

Räddningsarbetarna som befinner sig på platsen hoppas kunna hitta överlevare som befaras ha klämts fast under den raserade byggnaden.

– Vi har hört ljud. Inte ljud från människor som ropar, men ljud, säger vice brandchef Ray Jadallah.

Händelsen inträffade i Surfside, strax norr om Miami Beach i delstaten Florida, klockan 02 natten till torsdag, lokal tid.

Minst tre personer har bekräftats döda, men dödstalet kan komma att stiga. Tio eller fler har bekräftats skadade efter att 12-våningshuset delvis kollapsat. Antalet saknade personer har också räknats upp allteftersom timmarna gått, och nu uppges det röra sig om minst 99 personer, skriver Washington Post.

Hittills har 35 personer räddats ur byggnaden, enligt lokala Miami-Dade räddningstjänst (MDFR). Varav en pojke som var vid liv när han grävdes fram ur rasmassorna, enligt lokala tv-kanalen NBC 6 South Florida.

Nu utfärdar president Joe Biden en krisorder och säkerhetstjänsten kallas in för att koordinera katastrofhjälpen, samtidigt som delstaten Florida har utlyst nödläge.

De räddningsarbetare som jobbar vid rasmassorna hoppas att man ska kunna hitta ännu fler överlevare i rasmassorna.

– Vi har hört ljud. Inte ljud från människor som ropar, men ljud. Det låter som när någon bankar på något. Men vi har inte några röster, säger vice brandchef Ray Jadallah, vid en pressträff sent på torsdagskvällen svensk tid, rapporterar CNN.

”Riktigt tragisk situation”

Räddningstjänsten ska initialt ha skickat omkring 80 enheter till platsen, uppger ABC News. Ett intensivt sök- och räddningsinsatsen har nu pågått flera timmar.

Floridas guvernör Ron DeSantis uttryckte under torsdagen sina kondoleanser.

– Det är en riktigt, riktigt tragisk situation. Vi hoppas på det bästa när det gäller att hitta flera, men givet den förstörelse som vi ser stålsätter vi oss för dåliga nyheter, säger DeSantis.

Det är ännu oklart vad som orsakat raset eller hur många som befann sig i huset.

Flervåningshuset ska vara från 1980-talet och ha omkring 130 lägenheter enligt lokala medier. Minst 55 av lägenheterna är direkt drabbade av raset, enligt nyhetsbyrån AP. Surfsides borgmästare Charles W. Burkett har sagt att byggnadens tak höll på att renoveras, rapporterar CNN, men det är inte klart att om det har något med själva raset att göra.

Boende i närliggande byggnader har evakuerats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer