Sudanesiska demonstranter tar skydd när militär skjuter tårgas. Foto: AFP

Stort strömavbrott och rekordstora protester i Sudan

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som protesterna mot presidenten Omar al-Bashir har intensifierats drabbades Sudan i dag av ett stort strömavbrott. Hela landet ska ha varit strömlöst under ett par timmar.

Departementet för el och vatten har inte gett någon förklaring till avbrottet, men sa i ett uttalande att ingenjörer och tekniker arbetade för fullt med att försöka återställa strömmen.

Framåt kvällen lokal tid hade också strömmen kommit tillbaka i delar av landet. 

Under dagen kom också uppgifter om att minst fem personer har dött under protester mot presidenten Omar al-Bashir.

I februari utlyste al-Bashir ett landsomfattande undantagstillstånd. Han införde också ett förbud mot offentliga sammankomster och protester. Protesterna mot presidenten började redan i december och totalt har 60 människor dött i demonstrationer och oroligheter sedan dess, enligt Reuters.

Helgens protester uppges vara de största hittills och tiotusentals människor ska ha slagit läger utanför militärhögkvarteret och presidentpalatset i huvudstaden Khartoum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.