Stort utsläpp av olja i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 35 000 liter sojaolja har släppts ut i industri- och hamnområdet Öra i Fredrikstad i Norge, rapporterar VG.

Läckan har nått älven Glomma, som har två utlopp i Fredrikstad.

– Det är ett relativt stort utsläpp som har runnit ut i Glomma. Det ligger ett större fågelreservat söder om utsläppsplatsen, som naturligtvis nu hotas, säger en insatsledare vid polisen till tidningen.

Vid 05-tiden säger polisen till VG att det troligtvis handlar om runt 35 000 liter olja. Inledningsvis befarade man att det kunde handla om uppemot 50 000 liter.

I fågelreservatet finns fler än 250 registrerade arter. Enligt Jørn Bustgaard, beredskapsledare i Fredrikstads kommun, ligger fokus för arbetet på att begränsa skadorna och att förhindra fortsatt spridning, skriver VG med hänvisning till Fredriksstad Blad.

Polisen: Troligtvis en olycka

Polisen uppger för VG att läckan lokaliserats till ett företag men att flera omständigheter kring händelsen ännu är oklara. Till NRK säger polis på plats att det förmodligen handlar om en olycka.

– Jag skulle säga att det är en olycka. Ingen gör det här med avsikt och vilja, säger polisens insatsledare Svein Roger Lunde.

Flera timmars arbete med att förhindra fortsatt spridning återstår, meddelar räddningstjänsten för NRK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.