USA har upprepade gånger sagt att de kommer släppa rollen som fredsmäklare om det visar sig att Ryssland inte medverkar i fredsprocessen på ett ärligt sätt, på engelska ”in good faith”. Men exakt vad det betyder är oklart.
För i Ukraina och bland dess europeiska allierade härskar redan bilden av att Moskva inte är intresserat av fred. Ukraina, som gick med på USA:s förslag om en komplett vapenvila i 30 dagar i mars, har fortsatt att bombas.
April blev enligt FN den blodigaste månaden för Ukrainas civila sedan september och detta samtidigt som ryssarna fortsatt pressar på vid fronten. Den ryska militärens erövringstakt har dalat markant sedan november, men ökade marginellt i april.
USA kritiserar Ryssland
Ryssland kräver fortsatt hela de ukrainska regionerna Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja och Cherson. Det kontrollerar dock endast Luhansk i sin helhet. Dessutom gör man anspråk på det ockuperade Krim.
USA, som föreslagit att Ryssland ska få behålla mycket av vad de redan ockuperar, har kritiserat Moskva för vad de menar är en för långtgående position. Donald Trump har även sagt att Ryssland måste överge sitt mål om att erövra hela Ukraina.
På en fråga om han missbedömt Vladimir Putin svarade han att han lär veta om ”en månad, två veckor”.
Amerikanerna har dock uppmanat både Ukraina och Ryssland att kompromissa. Det är enligt USA först och främst upp till dem att komma fram till en lösning.
Hårda straffåtgärder hägrar
Ukraina och bland annat Polen har uppmanat USA att straffa Ryssland för att ännu inte ha gått med på en längre vapenvila. Trump satte tidigt press på ukrainarna med bland annat stoppade vapenleveranser, men har inte gjort något av liknande magnitud mot ryssarna.
Det verkar dock ligga förberedda straffåtgärder på Donald Trumps bord. Det exakta innehållet är inte känt, men källor har uppgett att planerna inkluderar åtgärder mot den ryska bank- och naturresurssektorn.
50 senatorer har tidigare ställt sig bakom ett förslag om att införa 500 procents tull på alla importvaror från länder som köper ryska produkter, till exempel olja och gas.
Men inget har beslutats och på onsdagen lät det på Donald Trump som att detta kan bli aktuella först efter att en längre vapenvila införts:
”Om vapenvilan inte respekteras kommer USA och dess partners att införa ytterligare sanktioner.”