Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Allt färre barn föds i Kina, hör hur Kina vill göra för att vända den nedåtgående kurvan. Foto: SVT

Stramare abortregler föreslås i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre barn föds i Kina vilket hotar landets framtida tillväxt. Nu vill regeringen vända trenden och minska antalet aborter.

– Många har reagerat på att kvinnans kropp återigen blir ett verktyg för landets ekonomiska utveckling, säger SVT:s Asienkorrespondent Ulrika Bergsten.

Efter den så kallade enbarnspolitiken står Kina med generellt låg befolkningstillväxt. Nu har ett förslag om att minska antalet icke-medicinskt motiverade aborter presenterats.  

SVT:s Ulrika Bergsten som är på plats i Peking gissar att förslaget har att göra med befolkningsutvecklingen. Hon berättar att befolkningen fortfarande ökar, men inte i samma takt som förr. Det föds allt färre barn.  

– Det är en oroande trend. Barnen ska bli arbetskraften som ska föra landet vidare. Fortsätter befolkningen att minska på det här viset kommer det att allvarligt hota Kinas tillväxt, säger Asienkorrespondenten.

I dag består en familj i Kina i genomsnitt av 2,62 personer. För tio år sedan var den siffran 3,10.

Vill strama åt en redan skärpt lagstiftning

Förslaget syftar till att strama åt en redan skärpt abortlagstiftning. Nu är det inte längre möjligt att göra abort på grund av fostrets kön, vilket var vanligt förr och har lett till att det finns 30 miljoner fler män än kvinnor i Kina. 

– Fram till nu har det varit relativt lätt att få till en abort men nu vill man minska antalet medicinskt obefogade aborter, säger Ulrika Bergsten.

Abort – en fråga om ekonomi

På 1950-talet blev det tillåtet med abort i Kina. 1980 infördes enbarnspolitiken och många flickfoster aborterades ända fram till slutskedet av graviditeten. 2015 tilläts två barn per familj och nu får man skaffa tre barn. Abort är idag tillåtet fram till vecka 14. Ulrika Bergsten menar att abortreglerna har följt barnpolitiken. 

– Många har reagerat på att kvinnans kropp återigen blir ett verktyg för landets ekonomiska utveckling, säger hon och förklarar: 

– Under 1980-talet föddes det för många barn och då tvingade man kvinnor att abortera. Nu behöver Kina arbetskraft, då ska kinesiska kvinnor föda fler barn.

Vässade sexualkunskaper och mer ansvar för män – hör hur Kinas regering vill minska antalet aborter i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer