Strandsatta svenskar flygs hem från Peru

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 290 skandinaver som varit strandsatta i Peru är nu på väg hem. SAS-planet avgick från Lima i går och väntas landa i Köpenhamn under morgontimmarna.

UD bekräftar att det finns svenskar ombord på planet, men uppger inte hur många det rör sig om.

– Vi kan inte kommentera hur många svenskar som befinner sig på flyget, utan får återkomma senare, säger Veronica Nordlund på UD:s pressjour.

Coronapandemin

Utrikesdepartementet kan inte heller svara på exakt hur många svenskar som befinner sig kvar i Peru, men hoppas kunna bistå så många som möjligt.

– Vi jobbar löpande med flera typer av insatser i Peru och runt om i världen för att bistå svenskar. Vi jobbar nära med våra kollegor och vår vision är att assistera alla svenskar som behöver hjälp, säger Veronica Nordlund.

Skandinaverna har varit fast i Peru på grund av de reserestriktioner som införts under coronakrisen. Resan har enligt SAS kunnat ordnas i samarbete med det danska utrikesdepartementet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet