Streetdance och hiphop har gjort sitt intåg i Kina. Flera program på onlineplattformar med fokus på streetkulturen lockar miljoner. Men myndigheterna svarar med förbud mot tatueringar och omoralisk make-up. Foto: AFP

Streetdance och hiphop allt mer populärt i Kina

Publicerad

Streetdance och hiphop har gjort sitt intåg i Kina. Flera program på onlineplattformar med fokus på streetkulturen lockar miljoner. Men myndigheterna svarar med förbud mot tatueringar och omoralisk makeup.

I Kina öppnar allt fler dansstudior där ungdomar och även små barn kan få pröva att röra sig till hiphopmusik och lära sig streetdance. Det är inte längre bara klassisk balett och pianospel som de unga ska drillas i efter skolan. Nu är det breaking, locking och popping som är eftertraktade fritidsaktiviteter, enligt AFP.

– Jag vill uppmuntra min son att bli mer sorglös och livlig och mindre introvert, säger Liu Li, en av mammorna till en fyraåring som börjat ta streetklasser.

Censuren slog till

I början av 2000-talet kom de första influenserna från den amerikanska hiphop-kulturen till Kina. I tv-programmet ”Rap of China” slog censuren 2017 till mot artisternas texter och tatueringar.

Tidigare i år offentliggjordes ett direktiv från regimen där man ville förbjuda hiphopmusik och annat som stred mot partimoralen. Program med ”vulgära och obscena artister utan klass och smak” ville man inte tillåta.

Godkänd musik

Breakaren Lian Jiulong tog initiativ till tv-showen ”Dance Awakening” 2017. Han berättar att han var tvungen att få musiken godkänd av myndigheterna i förväg.

 – Så är villkoren i Kina. Åsiktsfriheten är stor så länge du inte är på scenen, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

Två andra onlineprogram som ”Street Dance of China” och ”Hot Blood Dance Crew” visar tävlingar, battles, där dansarna och domarna blir superstjärnor med många miljoner följare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.