Striderna trappas upp i Georgien

Publicerad

Minst 15 människor dödades när vapenvilan mellan Georgien och utbrytarrepubliken Sydossetien kollapsade under natten mot fredag.

Georgiska styrkor omringade och besköt den sydossetiska huvudstaden. Samtidigt rapporterar ryska Interfax att över tusen frivilliga från Ryssland och Abchazien är på väg för att strida på sydosseternas sida.

FN:s säkerhetsråd i New York beslu- tade på Rysslands begäran att hålla ett möte om situationen i Georgien, sent på torsdagskvällen lokal tid. Mötet inleddes kl 05.00 svensk tid.

Mötet behandlar ett ryskt uttalande som manar Georgien och Sydossetien att stoppa våldet och återvända till förhandlingsbordet. Uttalandet uttrycker ”allvarlig oro över upptrappningen av våldet” och kräver ”att båda sidor upphör med blodsutgjutelsen och slutar använda våld.”

Sydossetien bröt sig tillsammans med Abchazien loss från Georgien på 1990-talet och åtnjuter politiskt och ekonomiskt stöd från Ryssland.

Konflikten mellan Sydossetien och Georgien ingår i ett större spel där Ryssland och västmakterna kämpar om inflytandet över regionens gas- och
oljeledningar.

Georgien har visat intresse för ett framtida EU-medlemskap.

Den georgiska regimen anklagar Ryssland för att underblåsa konflikten med utbrytarprovinserna, medan Ryssland skyller den instabila situationen på Georgiens västorientering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer