En ny amerikansk studie visar att elever fokuserar sämre och får sämre resultat under varma år jämfört med kalla. Foto: TT

Studie: Sämre skolresultat under varma år

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som svenska elever har skrivit slutprov har maj månad varit ovanligt varm. Nu säger forskarna bakom en amerikansk studie att elever studerar mindre och får sämre provresultat under varma år jämfört med kalla, rapporterar brittiska BBC.

Studien är den första att påvisa vad forskarna kallar ett ”signifikant” samband med sämre studieresultat och varma temperaturer, enligt BBC.

Forskningen bygger på provresultat från tio miljoner amerikanska gymnasieelever mellan 2001 och 2014 i olika delar av USA.

Under år med en medeltemperatur under 21 grader märkte forskarna inge större problem med att studera och prestera bra på slutprov. Men när medeltemperaturen översteg 21 grader syntes en minskning.

Studieförmågan och skolresultaten försämrades avsevärt mycket när temperaturen låg på 32 grader.

Tillgång till luftkonditionering varierar

Resultaten visar även att värmen hade en större påverkan på studenter från låginkomsthushåll och som hade en etnisk minoritetabakgrund.

Forskarna menar att en förklaring till de varierande resultaten är att tillgången till luftkonditionering varierar mellan olika skolor och familjer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer