Hornsgatan i Stockholm. Trots dubbförbud kan Stockholms luft vara allvarligt förorenad år 2030. Foto: TT

Studie: Stockholms luft bland de värsta år 2030

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm riskerar att bli en av västra Europas mest luftförorenade städer omkring år 2030. Det visar en internationell miljöstudie.

Stockholm riskerar att toppa listan på städer med luftföroreningar tillsammans med den spanska hamnstaden Gijon, tyska Stuttgart, italienska Milano och Turin samt Paris, enligt forskarna.

Studien, som redovisas i Washington Post, har utförts av Internationella institutet för tillämpad systemanalys, som har sitt säte i österrikiska Laxenburg. Det är en tungt vägande instans vars forskning ligger till grund för EU:s beslut.

Överskrids kraftigt

Mätningarna i Stockholm baserar sig på resultat från Hornsgatan 2009 och det är enligt studien dubbdäcken som har orsakat Stockholms höga mätvärden. (Sedan mätningen gjordes har dubbdäck till största delen förbjudits på just Hornsgatan, 1 januari 2010.)

Enligt Karin Sjöberg, forskare på IVL Svenska miljöinstitutet, har dock beräkningar utförts av SMHI och visar att även efter dubbdäcksbeslutet skulle Stockholm hamna på ungefär liknande nivåer som dem som Internationella institutet för tillämpad systemanalys har kommit fram till.

Även Stockholm stads mätningar visar att miljökvalitetsmålet för partiklar, PM10, inte klarades för år 2013. Både årsmedelvärdet och dygnsmedelvärden överskreds kraftigt vid mätstationerna på Hornsgatan, Sveavägen, Norrlandsgatan och Folkungagatan.

Drabbar även mindre städer

Studien visar att världshälsoorganisationens WHO:s och EU:s normer för luftföroreningar kommer att överskridas kraftigt i många europeiska städer.

– Luftföroreningar påverkar den mänskliga hälsan och kan orska lung- och hjärtproblem, säger forskaren Georg Kiesewetter.

Han menar att teknisk utveckling – som filter mot dieselpartiklar – kommer att förbättra luftkvalitén i en del städer, enligt Washington Post.

Det är inte nödvändigtvis de största städerna som drabbas värst. London anses, i studien, år 2030 ha försumbara luftföroreningar, medan utvecklingen i Paris anses som mycket farlig. Där kan tolv miljoner människor drabbas av dålig luft.

Paris har redan vidtagit åtgärder som innebär att fordon med höga utsläppsnivåer inte släpps in i staden.

Särskilt alarmerande anses läget vara i en del östeuropeiska städer. Polska Krakow och Warszawa nämns, liksom bulgariska Sofia.

Och i norra och västra Europa tillhör alltså Stockholm de städer som anses bli mest drabbade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.