Cala Mariolu, en av Sardiniens vita sandstränder. Arkivbilder. Foto: Annika Goldhammer/PONTUS LUNDAHL/TT

Stulen sand läggs tillbaka på Sardiniens stränder

Publicerad

Vit, varm och mjuk mellan tårna. Det har varit svårt för vissa turister på Sardinien att slita sig från stranden när det är dags att åka hem från semestern, så svårt att de försökt ta med sig sanden i sitt bagage. Men nu ska sand som beslagtagits ur turisternas resväskor tillbaka där den här hemma: till den italienska öns kustlinje.

Sand, stenar och snäckor från Sardiniens stränder har visat sig oemotståndlig för vissa besökare. Turister på ön har varit kända för att plocka med sig den fina vita sanden som har gjort Sardiniens nordöstra kust till en favorit bland semesterfirare, rapporterar The Local.

Det har resulterat i förlust av flera ton sand varje år och de senaste tio åren har en flygplats på Sardinien beslagtagit cirka tio ton sand.

– Det ger en uppfattning om hur utbrett problemet med att ta sand från stränderna verkligen är, säger Augusto Navone, chef för naturskyddet Tavolara, till Corriere della Sera.

Men att smuggla sand kan bli dyrt – och straffas med böter upp till över 30 000 svenska kronor. Trots det har stölderna fortsatt.

Vill förbjuda handdukar

Än så länge har runt sex ton sand redan återlämnats till stranden Porto San Paolo.

Vissa städer runt Sardinien har föreslagit att handdukar och stora väskor ska förbjudas – för att hindra semesterfirare att ta sand från den bräckliga kustlinjen.

”En bit av vår framtid”

Det finns också planer på att lägga till nya skyltar i flygplatsens ankomstområde som varnar besökare att inte samla sand eller skal, som ska översättas till flera språk.

– Varje sandkorn är en bit av vår framtid som försvinner, säger Gianni Lampis, regionrådets rådgivare för miljöskydd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.