Andrej Plenković efter att han utropat seger natten till torsdag. Foto: ANTONIO BAT/TT

Styrande konservativa partiet vinner valet i Kroatien

Uppdaterad
Publicerad

Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenković i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Med över 90 procent av rösterna räknade får HDZ 60 av de totalt 151 platserna i parlamentet och blir därmed största parti, enligt landets valmyndighet.

Enligt bedömare beräknas HDZ – som stöder Ukraina i kriget mot Ryssland – få fortsätta regera, vilket dock kommer att kräva förhandlingar med andra partier.

Bitter kampanj

Valet har föregåtts av en bitter kampanj mellan den nuvarande konservative premiärministern Andrej Plenković och den vänsterpopulistiske presidenten Zoran Milanović, som i mitten av mars bestämde sig för att kandidera till regeringschefsposten för landets socialdemokratiska parti, SDP.

Milanović har riktat omfattande kritik mot Plenković och bland annat kallat honom ”kriminalitetens gudfader”, rapporterar AFP. Plenković har i sin tur anklagat Milanović för att vara ryssvänlig.

Uppgörelsen kom samtidigt som EU-landet brottas med korruption, brist på arbetskraft och den högsta inflationstakten i euroområdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.