Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför drömmer kanske Biden mardrömmar om Samoa – hör SVT:s USA-korrespondent om kandidaternas kryptonit. Foto: Alex Brandon/AP/TT & Cristobal Herrera-Ulashkevich/EPA/TT

Succé på ytan – men både Biden och Trump avslöjade sin kryptonit

Publicerad
Analys ·

Supertisdagen blev ett långt segerparty för både Joe Biden och Donald Trump. Men om man granskar nattens valresultat i sömmarna har både Trump och Biden anledning till oro.

Fouad Youcefi

USA-korrespondent

Kvällens förlorare hette utan tvekan Nikki Haley. Hon hade hoppats på ett mirakel men det slutade med att hon underpresterade i flera delstater och till sist bara vann några få av nattens över 800 delegater som stod på spel.

Men folk gick ändå och röstade på henne. Hon vann valet i Vermont, och i flera andra delstater fick hon 20-30-35 procents stöd, och enligt en vallokalsundersökningen från North Carolina är det oroväckande för Trump:

Bara 18 procent av Haleys väljare där sa att de skulle rösta republikanskt i presidentvalet även om Haley inte var kandidaten.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-val 2024

Mer i ämnet