Hemma hos Kim Kardashian och Kanye West är trädgården grön och poolen välfylld. Men omgivningen går i en helt annan nyans. Foto: John Chapple/TT

Superstjärnornas magplask – vattenhånas i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

För fjärde året i rad har Kalifornien drabbats av svår torka – experter varnar nu för att vattenreserverna i delstaten bokstavligt talat håller på att sina. Samtidigt är Hollywoodstjärnornas gigantiska trädgårdar blomstrande gröna.

Nu hängs deras magplask ut på sociala medier under hashtagen #droughtshaming.

Den akuta vattenbristen har fått politikerna i USA att agera rekordsnabbt. Med en ny lag vill man skära ner ordentligt i konsumtionen av vatten. Men den nya lagen är tandlös – med ett maximalt bötesbelopp på 100 dollar (drygt 800 svenska kronor) har det varit svårt att få de välbärgade stadsdelarna att följa efter. 70 procent av vattenkonsumtionen i Beverly Hills, i Los Angeles, gick till trådgårdsbevattning.

Folket rasar mot Kim och Kanye

Nu har helikopterbilder på kändisarnas flotta villor och gröna trädgårdar fått sociala medier att explodera. Storstjärnor som Kim Kardashian, Jennifer Lopez, Sean Penn, Jessica Simpson, Barbra Streisand, och Hugh Hefner har fått en svidande kritik riktad mot sig. En granne till superparet Kanye West och dokusåpastjärnan Kim Kardashian är inte nådig i sin kritik mot parets slöseri.

– Deras trädgård är ett hån. När man går förbi kan man riktigt känna den ljuva doften. Det är vidrigt, säger grannen till The Post.

Ozzy spolar inte ens ner sitt kiss

Men initiativet har också fått några riktiga tungviktare att bättra sig. Barbra Streisand lät via sin talesperson meddela att hon halverat sin bevattning och till och med offrat några planteringar.

Rockikonen Ozzy Osbornes fru Sharon har låtit meddela att familjen inte längre spolar toaletten då de kissat och att de numera struntar i att bada badkar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.