Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Svalare väder ger hopp om branden i Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Den omfattande skogsbranden som rasar kring staden Fort McMurray i Kanada växer explosionsartat. Men tack vare svalare väder med lättare regn har branden kunnat hållas mer i schack.

Branden i den Kanadensiska provinsen Alberta kan ta månader att släcka helt. Men under dagen har drygt 500 räddningsarbetare lyckats ringa in huvudparten av elden.

– Vi är självklart väldigt glada över att vi har lyckats bekämpa branden bättre än förväntat. Det här är ett bra brandbekämpningsväder, vi kan komma in och hantera branden och verkligen få ett järngrepp om den, säger Chad Morrison, brandchef i Alberta till TT.

Totalt har 100 000 människor evakuerats och enligt kanadensiska myndigheter uppskattas 16 000 kvadratkilometer mark och skog vara förstört.

– Vi var tvungna att stå i bilkö medan lågorna stod höga på båda sidorna om bilen, säger Ashley Moore som flytt från branden.

Tio gånger större än Västmanlandsbranden

Jämfört med Sveriges största brand, den i Västmanland 2014, är branden i Alberta mer än tio gånger så stor. Kanadabranden som kallas ”the beast” räknas som den största naturkatastrofen i Kanada i modern tid.

– Vi hade 20 minuter på oss att evakuera, säger Ashley Moore, vi är bara tacksamma att vi lever.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade branden och om det inte börjar regna ordentligt förväntas det ta månader innan branden är helt under kontroll, uppger TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer