Hussain Khar visar skador som migranterna fått genom tortyr från sina smugglare. Foto: Niclas Berglund SVT

Svår situation för illegala migranter i Libyen

Uppdaterad
Publicerad

Libyen har blivit ett transitland för flyktingar och migranter från både Afrika och Asien som försöker nå Europa. Många av dessa människor råkar fruktansvärt illa ut i händerna på människosmugglare och kriminella gäng. SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg är på plats i huvudstaden Tripoli och kan berätta om situationen i landet.

Hur ser situationen ut för migranter i Libyen?

– Den är väldigt svår eftersom det mer eller mindre är ett laglöst land. En stor del av den flod av migranter som kommer in i Libyen tas till fånga av kriminella ligor som sätter dem i läger för att säljas eller utnyttjas, säger Stefan Åsberg och fortsätter:

– När EU nu har skärpt gränskontrollerna och även stöttar kustbevakningen på ett annat sätt så blir det svårare för de som är på väg mot Europa. Då är man fast i den här situationen som genomsyrar ett väldigt instabilt Libyen.

Vilka är grupperna som utnyttjar migranterna?

– Det är både kriminella gäng som alltid funnits i Libyen och militanta grupper. Men också grupperingar från Niger och Nigeria, som ligger först i kedjan och tar betalt för att smuggla människor in i landet och sen kidnappar dem när de väl har kommit in, och försöker få betalt två gånger genom att kräva att deras familjer i hemländerna betalar en lösensumma.

Är det därför de torteras?

– Precis. När kidnapparna inte får betalt från familjerna så utsätts migranterna ofta för grovt våld.

Hur många migranter befinner sig i Libyen?

Ett av de stora problemen är att de libyska myndigheterna inte har något sätt där på allvar registrerar de illegala migranter som kommer hit. Oavsett om de sätts i officiella läger eller inte. Men totalt handlar det om minst sjuhundra tusen kanske så många som en miljon som är här. Sen hur många som sitter i de fruktansvärda kriminella lägren runt om i landet, det vet man inte. Men väldigt många av dem kommer blir utnyttjade.

Varför kommer så många till just Libyen?

– I samband med att EU slöt avtal med Turkiet 2015 så skärptes gränskontrollerna där och möjligheten att ta sig till den grekiska övärlden. I samband med det så förstärktes flyktingvågen, via Libyen mot Italien. Även flyktingar från Pakistan och Afghanistan kommer den här vägen. 

Känner migranterna till situationen i Libyen?

– Det är så himla många steg i den här flykten, att först ta sig genom öknen och sen hamna i händerna på människor som utsätter dem för sådana här grymheter. Många har varit här i år nu. De hade en bild framför sig att man skulle nå Europa på några månader. Nu har man kanske tillbringat ett år här och har absolut inga pengar till en båtresa över havet till Italien. Man är fast här. 

Det går inte att ta sig hem heller? 

– Många vill inte ge upp. Det ses som ett stort nederlag gentemot den egna familjen som investerat stora pengar i att man ska komma iväg, säger Stefan Åsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.