Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De största partierna behöver söka stöd åt varsitt håll. Hör SVT:s utrikesreporter Regina Svedlund Åberg om läget inför valet i Spanien Foto: Joan Mateu Parra/AP/TT & SVT

Spanien går till val på söndag – ”Ser ut att bli regeringsskifte”

Uppdaterad
Publicerad

På söndag går Spanien till parlamentsval. Att valet hålls i förtid, mitt i den rådande värmeböljan när många har semester, har väckt förvåning.

– Egentligen skulle det här valet hållas i december. Att det sker nu, mitt i sommaren och semestrarna är en enorm chansning för premiärminister Pedro Sánchez, säger SVT:s utrikesreporter Regina Svedberg Ågren.

En spekulation om varför Sánchez har utlyst ett val mitt i semestern är att han fruktar att den vänsterkoalition han har samarbetat med skulle hinna växa sig starkare och bli en riktig utmanare, om valet hålls först i december.

Transfrågor står i centrum

De frågor som står högst upp på väljarnas agenda i är värderingsfrågor.

– Bland annat handlar det om transmänniskors rättigheter, man har pratat mycket om abort och hur man ska förhålla sig till invandring, säger Regina Svedberg Ågren.

De som slåss om makten är de två största partierna, socialdemokratiska PSOE och konservativa PP. Enligt opinionsundersökningar har de konservativa ett litet övertag.

– Det ser alltså ut att bli ett regerinsgskifte. Men inget av partierna ser ut att få en egen majoritet så det kommer sannolikt att bli svåra regeringsförhandlingar, säger Regina Svedberg Ågren.

Många har poströstat

2,5 miljoner spanjorer har redan poströstat eftersom många är på semester.

– Man hoppas att över 30 miljoner spanjorer kommer att gå till valurnorna på söndag, säger Regina Svedberg Ågren.

Se vilka partier som kan få en vågmästarroll i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.