Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sami Abu Salem har betytt mycket som oberoende källa, säger SR:s korrespondent Cecilia Uddén. Hör henne berätta om deras samarbete i videon. Foto: Privat

Svårt att rapportera från Gaza – ”Sami har givit oss en vardagsbild”

Publicerad

Fem månader har gått sedan terrororganisationen Hamas attack på Israel, varefter landet inledde sin massiva motoperation i Gaza.

Över 30 000 har sedan dess dödats i enklaven. Men kriget har varit svårt att bevaka för utländska journalister, vilket gjort rösterna inifrån ovärderliga. En av dem är Sveriges Radios medarbetare Sami Abu Salem.

Det har varit i stort sett omöjligt för journalister att ta sig in i det hårt drabbade Gaza för att rapportera inifrån. Journalister har också kommit att bli måltavlor. Över 100 uppges ha dödats i området, enligt Internationella Journalistfederationen.

Men Sveriges Radio har med hjälp av sin mångårige medarbetare, den palestinske journalisten Sami Abu Salem, haft en unik kontakt inne i Gaza som skildrat krigets fasor. Nu släpps P1 dokumentär ”Vår man i Gaza – Sami Abu Salem”, som gjorts av Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.

Krig mellan Israel och Hamas

– Han är en oberoende källa för oss. Det finns så oerhört mycket misstänksamhet kring alla rapporter som kommer från Gaza. Det är misstänksamhet kring siffror, krigande parter, sanningen brukar dö i krig, men här har Sami givit oss en vardagsbild av hur det är att leva i krig, säger Uddén i Morgonstudion.

”Ännu en hemsk natt. Vad är det som händer? Jag är väldigt rädd. Vi är vanliga människor och alla döda jag ser är också vanliga människor”, säger han i ett av sina många röstmeddelanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet