”Kinas Greta” berättar i Utrikesbyrån om sin svåra kamp

Publicerad

Kina sätter ambitiöst gröna mål för framtiden men ser inte med blida ögon på enskilda klimatinitiativ. En som vet det väl är 18-åriga Ou Hongyi – ”Kinas Greta Thunberg” som trots sin unga ålder redan gjort stora offer för sin aktivism.

Ou Hongyi föddes och växte upp i kinesiska Guilin, en stad för sin natursköna omgivning. Hon kände tidigt ett nära band till grönskan runtomkring och som 16-åring bestämde hon sig  för att ta upp kampen för klimatet och naturen.

En central inspiration var ”Fridays for Future”-klimatstrejkerna inspirerade av svenska Greta Thunberg och Ou har i internationella medier kommit att kallas ”Kinas Greta Thunberg”.

Ou uttrycker respekt för vad hon ser som en ödmjukhet och beslutsamhet hos svenskan men säger samtidigt att det viktiga inte är individer utan budskapet. Ett budskap som hon sedan dess försökt sprida i Kina.

– Vi har använt olika typer av aktivism, vi vloggar på stan och har genomfört sittprotester utanför myndighetsbyggnader, berättar hon i en intervju med SVT:s Utrikesbyrån.

Greps av polis

Det har varit en överlag enslig kamp för klimatet och den nu 18-åriga Ou har redan betalat ett dyrt pris. Kina har satt upp ambitiösa mål för klimatsatsningar men samtidigt ser myndigheter med skepsis på enskildas initiativ.

Medvetna om detta var Ous föräldrar skarpt emot hennes aktivism, inte minst av oro för hur det skulle drabba hennes framtidsutsikter. Till slut lämnade hon hemmet, bråket blev för mycket helt enkelt.

I dag befinner hon sig i Tyskland för att träffa andra klimataktivister, men framtiden är osäker. På grund av sin aktivism säger Ou sig till exempel inte kunna återvända till sin skola. Hon greps också av kinesisk polis i samband med en protest i Shanghai i september vilket fick Greta Thunberg att uttrycka sitt stöd.

– Jag har väntat mig den här typen av uppoffringar och sådana här reaktioner från myndigheterna, säger Ou.

– Det enda vi kan göra är att möta det med mod.

”Regeringen vilseleder”

I dagarna kommer Kinas nya ekonomiska femårsplan och satsningar på klimat väntas. När Kinas ledare Xi Jinping i höstas meddelade att Kina ska vara netto koldioxidneutralt 2060 väckte det också positiva reaktioner från många experter, men Ou delar inte den entusiasmen och menar att det är för lite.

– Regeringen vilseleder allmänheten så att det ska se ut som om de gör något, säger hon.

Veckans avsnitt av programmet Utrikesbyrån handlar om Kina och dess roll för världens klimat: skurk eller hjälte? Se programmet här på SVT Play eller 22.00 på tisdag i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.