Foto: TT/SVT

”Svårt säga om vår strategi är bättre i långa loppet”

Uppdaterad
Publicerad

De första coronarelaterade dödsfallen registrerades nästan samtidigt i Sverige, Danmark och Norge. Men vilka restriktioner som föreslogs skilde sig åt. Medan både Danmark och Norge införde hårda restriktioner tidigt, stramade Sverige åt mer långsamt.

Sverige har också haft högre dödstal än de båda grannländerna, som dock nu gör sig reda för att släppa på sina restriktioner och sakta öppna upp sina samhällen.

Frode Forland, smittskyddsdirektör på norska Folkhelseinstituttet, vill dock inte kalla den norska strategin för mer framgångsrik än.

Coronapandemin

– Det är svårt att säga om det är en bättre strategi i det långa loppet. Men det är en lyckad strategi i det här läget. Man har uppnått det målet, att få kontroll på epidemin och spridningen av epidemin utan att överbelasta hälso- och sjukvården, säger Frode Forland i söndagens Agenda.

Men vad kommer att hända nu när Norge börjar öppna upp samhället efter en månads stängning?

– Vi är förberedda på att få mer smitta. Vår strategi har varit att slå till hårt, och sen öppna gradvis medan Sverige haft en motsatt strategi och gradvis stramat åt. Vi får se hur det går i det långa loppet.

Else Smith är före detta direktör på Sundhetsstyrelsen i Danmark. Hon är försiktigt positiv till den svenska strategin och menar att de tester man gjort i Danmark tyder på att väldigt få danskar är smittade, vilket kan vara ett problem på längre sikt.

– Jag tror att det är en väldigt liten del av den danska befolkningen som är smittad. Så vi har långt kvar. Vi behöver öppna upp samhället mer för unga och friska personer samtidigt som vi ser till att skydda de mest sårbara – äldre och riskgrupper.

Se hela söndagens Agenda i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet