Barnen ansåg att de vita dockorna var ”finast” att leka med och svarta dockor var det ingen som frågade efter. Trots att det fanns ett behov av att leka och spegla sig själva i dockor med den egna hudfärgen.
– Vi ville se ut som de vita dockorna, säger Omobola 12 år.
Afrikas drottningar
Det var när Taofick Okoya skulle köpa en present till sin systerdotter, och såg att alla dockorna i butiken var vita, som han insåg möjligheten att börja producera dockor med en annan hudfärg.
Han skapade Azeezah, Wuraola och Nneka för sju år sedan, tre olika dockor som representerar de största folkgrupperna i Nigeria – hausa, yoruba och igbo. Dockorna kallas the Queens of Africa.
–Jag insåg att det i allmänhet bara fanns vita förebilder för flickorna. Och att det skulle vara toppen om det fanns en nigeriansk docka, säger Taofick Okoya.
Dockorna tillverkas för hand
Först tyckte Yosole och Ombola fortfarande bäst om de vita Barbiedockorna, men efter ett tag började de också tycka om de svarta. Anledningen till det var att de hade så vackra kläder.
Dockorna liknar Barbiedockorna och görs helt för hand. Klänningarna sys och håret flätas – för hand.
– Det känns mycket bättre att ha svarta dockor. Nu vet vi att vi också kan vara vackra, säger Omobola 12 år.
Men de svarta dockorna har även inneburit att flickorna tycker att hudfärgen egentligen inte spelar någon roll. De vita är lika fina som de svarta.