Man hoppas nu kunna få information om vad som gick snett när det nästan helt nya planet försvann 13 minuter efter starten från flygplatsen i Jakarta. Foto: TT

Svarta lådan till kraschade flygplanet i Indonesien har hittats

Uppdaterad
Publicerad

En färdskrivare till det kraschade flygplanet i Indonesien har hittats på havets botten. Det uppger dykare som undersökt området där Lion Airs flight JT610 tros ha kraschat, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Bilder som kablades ut i indonesisk tv under torsdagen visar hur den svarta lådan lämnas över från en uppblåsbar båt till ett större fartyg, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Den svarta lådan var orange och intakt, uppger dykaren för lokal-tv. Man vet ännu inte om det handlar om lådan med flygdata eller om det handlar om det är planets cockpit voice recorder (CVR) som spelar in ljudet från cockpit och piloternas samtal med flygledningen.

Den enda information som varit känd sedan tidigare är den som sänds automatiskt och som visar att planet hade problem med både hasighet och höjd.

I och med att man hittat en av flygplanets svarta lådor hoppas man nu kunna få information om vad som egentligen gick snett när det nästan helt nya planet försvann 13 minuter efter starten från flygplatsen i Jakarta.

189 personer fanns på planet när det kraschade ner i havet. Med största sannolikhet har samtliga omkommit.

Störtade planet i Indonesien

  • Lions Airs flight JT610 lyfte från Jakarta mot Pangkal Pinang på ön Bangka klockan 6.20 lokal tid (00.20 svensk tid) i måndags. Planer störtade i havet bara minuter senare.  
  • Två minuter efter start rapporterade piloten att det var problem med planet och bad om tillstånd att vända tillbaka. Klockan 6.32 var planet borta från radarn.  
  • Flygbevakningstjänsten Flightradar spårade planet och konstaterade att det försvunnit plötsligt över Javasjön, inte långt från kusten. Vittnen hade sett planet störta i havet, men inte hört någon explosion.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.