En teori är att de steroidläkemedel som använts för att behandla covidpatienter kan ha orsakat utbrottet av svampinfektionen i Indien. Foto: Mahesh Kumar A/AP/TT

Svarta svampen ökar i Indien

Uppdaterad
Publicerad

Fallen av en dödlig svart svampinfektion ökar i Indien. Särskilda sjukhusavdelningar skapas nu för effektivare behandling och myndigheterna vill klassa spridningen som en epidemi.

Den svarta svampen sätter sig på hjärnan och ungefär hälften av patienterna avlider inom några dagar. Det är främst personer med nedsatt immunförsvar som drabbas och tusentals av de som insjuknat är covidpatienter. 

Indien har haft en dramatisk smittspridning av covid de senaste veckorna och nu uppmanar det indiska hälsoministeriet landets delstater att klassa den svarta svampen som en epidemi. På det sättet skulle myndigheterna få större möjlighet att hålla uppsikt över utvecklingen och samordna insatserna, men än så länge finns inga exakta siffror på hur många som fått infektionen.

Steroidläkemedel kan ligga bakom

Den svarta svampen heter egentligen mukormykos, och sprids oftast med inandningsluften in genom bihålorna. När infektionen bryter ut i lungor och hjärna ger den feber, rodnad kring ögon och näsa, och i allvarliga fall blodblandade kräkningar. Patienter riskerar att förlora synen och i sällsynta fall har läkare varit tvungna att operera bort den infekterades käkben för att undvika att svampen sprider sig till hjärnan.

En teori är att de steroidläkemedel som använts för att behandla covidpatienter kan ha orsakat utbrottet. Steroiderna minskar den skada kroppens immunsystem tar när den bekämpar coronaviruset. Men steroiderna minskar även immuniteten, vilket kan bidra till ökningen av svampinfektionen.

”Blir ännu mer oroade”

Oron sprider sig nu bland befolkningen i landet. SVT har talat med en kvinna som bor i Bombay, Mubishra Khan, som för första gången på flera veckor vågat bege sig hemifrån.

– Hela familjen har i princip varit instängda i vår enrumslägenhet sedan förra våren, och då spenderar vi mycket tid framför tv:n. Vi följer nyheterna noga och när vi nu hör om den svarta svampen, blir vi om möjligt ännu mer oroade än vad vi redan var, säger hon. 

Nu önskar hon bara att livet ska bli som vanligt igen.

– Vi ber till gud och hoppas att myndigheterna ska få kontroll över både covid och den svarta svampen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.