Svensk bedragare döms till 20 års fängelse i USA

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Greenwood, ursprungligen från Stockholm, döms nu till 20 års fängelse i USA. Han ska ha lurat människor på över 40 miljarder kronor genom att få dem att investera i kryptovaluta, skriver Aftonbladet.

Greenwood har suttit häktad i New York sedan 2018 och erkände sig skyldig till brott i vintras, skriver DN.

2014 var Greenwood med och grundade bolaget Onecoin, och lurade människor över hela världen att investera pengar i en ny kryptovaluta. Snart visade det sig att valutan var värdelös och pengarna gått förlorade. Enligt DN som hänvisar till amerikanska myndigheter investerades över 40 miljarder kronor i bluffbolaget som har kallats ett av de största bedrägerierna någonsin. 

Straffet blir 20 års fängelse trots att åklagare hade yrkat på 30 år. Efter fängelsestraffet är avtjänat kommer Greenwood troligen utvisas.

Onecoins medgrundare Ruja Ignatova är sedan 2017 försvunnen och internationellt efterlyst. SVT har tidigare skrivit om henne, och om Onecoin, bland annat här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.