Svensk familj: Skönt att komma hem

Uppdaterad
Publicerad

Strandsatta skandinaver i Thailand är äntligen på väg hem igen. Anna Plahn och hennes familj fick klartecken i dag för returresan.

-Det ska bli jätteskönt att komma härifrån, sade hon till TT.

Familjen från Gotland skulle ha flugit hem i tisdags. Men samma dag ockuperade anhängare till Folkalliansen för demokrati (PAD) Bangkoks nya internationella flygplats och tvingade den att stänga.

-Vi åkte från flygplatsen efter ett par timmar och lyckades ta oss till ett motorvägshotell. Sedan fick vi tips av en annan svensk familj om ett boende i Pattaya, berättar Anna Plahn som hade bokat en tre veckor lång resa med sin man och parets två små döttrar.

Åkte med Thai Airways

Familjen anlitade Thai Airways. Anna Plahn har inget gott att säga om flygbolagets förmåga att hålla sina drabbade passagerare informerade:

-Det har inte funkat alls. Det är vi som har fått ringa dem som idioter, flera gånger varje dag.

På lördagen kom i alla fall ett efterlängtat besked: Från militärflygplatsen U-Tapao utanför Pattaya flyger familjen till Köpenhamn natten mot måndagen.

Anna Plahn är tacksam för att resebyrån i Stockholm kunde fixa fram en hyfsat billig SAS-flygning vidare från Kastrup.

-Biljetterna till Arlanda får vi betala själva. Och även biljetterna till Visby.

SAS flyger från militärflygplats

Den stora internationella flygplatsen i Bangkok kommer att vara stängd i ytterligare två dygn, enligt den thailändska myndighterna. Finnair har börjat flyga hem strandsatta passagerare från Phuket, via buss från Bangkok, en tolv timmars bussresa.

Även SAS kommer att börja flyga hem strandsatta passagerare från Thailand. Ett plan lyfter från Arlanda i dag och kommer att landa på militärflygplatsen U-Tapao. Tusentals turister är strandsatta i Bangkok.

Thai Airways har sedan några dagar tillbaka haft en del flygningar till Frankfurt, Paris och Rom från U-Tapao. Under natten mot söndagen väntades ett plan lyfta mot Köpenhamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.