Norska fiskeministern Per Sandberg. Foto: TT

Svensk familjefar fick norske fiskeministerns hemliga mejl av misstag

En laxlobbyist skulle uppvakta norske fiskeministern i smyg, men råkade av misstag mejla den svenske familjefadern Per Sandberg. Nu berättar svensken om de hemliga mejlen.
– Det kändes som att det var taget från en tv-serie, säger han.

I höstas försökte Norske Sjømatbedrifters Landsforenings kommunikationschef Frode Reppe etablera en hemlig kanal till fiskedepartementets högsta ledning. När han skulle mejla fiskeministern Per Sandberg (Frp) gick det snett – mejlen kom till en 35-årig namne i Sverige. Mejlen hade samma adress som svenske Per Sandbergs, förutom att det saknades en punkt mellan två namn.

I mejlen ber bland annat Frode Reppe fiskeminister Per Sandberg och statssekreterare Roy Angelvik om hjälp med att få fram sitt budskap till klimat- och miljödepartementet. Han anklagar även Miljødirektoratet, som sorterar under departementet, för att ha brutit mot anbudsreglerna, skriver Dagbladet.

Bryter mot norsk lag

Frode Reppe har inte använt ministerns och statssekreterarens officiella mejladresser, utan skickat mejlen till privata konton.

– Vi ville väl inte att det skulle vara offentligt, säger Frode Reppe till Dagbladet.

Fiskeridepartementet uppger att e-mejlen till ministern Per Sandberg är skickade till ett konto som han inte disponerar, samtidigt som man underlåtit att diarieföra mejlen till Roy Angelviks privata adress – det sistnämnda bryter mot norsk lag.

”Händer bara i filmer”

Svenske Per Sandberg säger till SVT Nyheter att det här är är sådant som man skulle tro bara händer i filmer. Till en början reagerade han inte så mycket på mejlen, eftersom det då och då kommer spam och reklam. Men efter att ha sett en norsk tv-serie med politiska undertoner googlade han sig fram till att Per Sandberg var Norges fiskeminister.

– Min spontana reaktion var att det här kan inte vara sant. Det kändes som att det var taget från en tv-serie. Här sitter jag en vanlig svensk och hamnar mitt i norsk politik ofrivilligt, säger han.

Efter att ha tagit emot flera mejl bestämde han sig för att rådgöra med en advokat, som kontaktade Dagbladet för hans räkning. Han vill att innehållet ska bli offentligt.

– Det här måste norska väljare få ta del av. Jag har följt debatten i USA och hur Hillary Clinton använt sin privata mejladress. Jag tycker inte att folkvalda politiker bör använda sig av privat e-post, speciellt om det inte diarieförs.

Debatt om säkerhet

Per Sandberg hoppas även väcka debatt om e-postsäkerhet. Han har fortfarande inte fått svar på hur mejlen kunde hamna hos honom, trots att det fattades en punkt i adressen.

– Jag tror att det finns om okunskap om vilka risker man har som privatperson. Frågan är till exempel om mejl från myndigheter alltid hamnar rätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer