Svensk kvinna uppges gripen i Irak

Uppdaterad
Publicerad

En svensk kvinna sitter frihetsberövad i Irak och kommer i morgon onsdag att ställas inför rätta i domstolen i Bagdad, rapporterar TV4 Nyheterna. Hon misstänks ha kopplingar till terrorrörelsen IS och för att olovligt ha vistats i landet.

Om hon fälls riskerar hon upp till 20 års fängelse eller dödsstraff, rapporterar TV4 Nyheterna. Det finns en risk att kvinnan kommer hängas.

Enligt TV4:s Mellanösternkorrespondent Terese Cristiansson så vet man ännu inte exakt vad kvinnan är anklagad för, och det finns väldigt få uppgifter om ärendet.

– Vi vet att kvinnan har ett svenskt pass och att hon ska ha befunnit sig olovligt i landet, säger Terese Cristiansson.

När rättegången drar igång i morgon onsdag, i domstolen i Bagdad, väntas fler detaljer framkomma.

UD bekräftar uppgifterna

Svenska utrikesdepartementet (UD) bekräftar att man känner till ärendet, men vill inte berätta vilka kontakter man har haft med kvinnan eller med de irakiska myndigheterna.

– Av hänsyn till individen är vi noga med att inte gå in på några detaljer eller bekräfta vilka kontakter vi har haft i ärendet. Vi tror inte att det skulle gagna saken, säger UD:s presschef Patric Nilsson till TV4 Nyheterna.

UD vill inte säga om kvinnan har rest till Irak på egen hand eller tillsammans med andra svenskar.

Kritiserat rättsystem i Irak

Domsstolssystemet i Irak får generellt stark kritik för att det inte är rättssäkert, berättar Terese Cristiansson som själv har närvarat vid flera liknande rättegångar i domstolen i Bagdad.

Domstolarna har ofta anklagats för korruption och att brottsutredningarna inte har varit tillräckliga.

– Detta är ett löpande band-system där varje kvinna som anklagats för IS-samröre var inne i domstolen i kanske tio minuter. Under den tiden skulle åklagare, advokat och hon själv hinna få säga sitt. Sedan kom domen bara 20-30 minuter efter det, berättar Cristiansson.

Hon menar att det inte är ett tryggt rättssystem där man verkligen väger, och vänder och vrider på, allt som sägs. Samt att många av de anklagade tilldelas sin försvarsadvokat på plats, utan att tid ges till att hinna bygga upp ett starkt försvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.