Foto: FOTO: BENT LINDSETMO/NRK

Svensk man befarad drunknad under fisketur i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske man i 40-årsåldern som befaras ha drunknat under en fisketur i den norska älven Orkla har fortfarande inte hittats. Nu berättar markägaren Lars Metlid om tragedin.
– Hans kamrat försökte rädda honom men kunde bara titta på när han försvann i vattnet.

Den svenske mannen fiskade lax i den norska älven Orkla i Sør-Trøndelag fylke då han tappade fotfästet och föll i det strömma vattnet.

Under både söndagen och måndagen har ett stor antal personer letat efter honom – utan resultat. 

Dålig sikt

– Det är dålig sikt och dåligt väder, men de jobbar på så gått de kan längs älvkanten. Och i mynningen i havet söker man från båt, men det är dålig sikt i vattnet, säger Christine Johnssen på polisen i Trøndelag till norska NRK på måndagen.

Den befarat omkomne mannen ska ha kommit till fiskeplatsen vid Fannrem på lördagen tillsammans med tre kamrater. Planen var att fiska under en hel vecka.

Markägaren Lars Metlid, som under många år hyrt ut fiskerätten i den mycket populära laxälven Orkla, är mycket tagen av tragedin:

Vattenfyllda vadarbyxor

– En av fiskekamraterna stod precis i närheten och försökte förtvivlat rädda sin vän. Men älven var så strid att han inte lyckades. Han försökte springa nedströms för att försöka igen, men mannen försvann i vattenmassorna.

Enligt Lars Metlid hade de två hunnit ropa till varandra:

– Situationen var panikartad, men såvitt jag förstår hade mannen skrikit att han blev allt tyngre. Det är precis vad som sker när vadarbyxorna fylls av vatten – de blir till ett sänke.

Chockade kamrater

Enligt uppgifter från polisen ska mannen inte ha haft flytväst på sig då han föll i älven, som är ström och mycket kall.

Astrid Metlid vid Trøndelags polisdistrikt säger till NRK att de personer som befann sig tillsammans med mannen nu får krishjälp.

– Vi har pratat med personer som var i samma sällskap som den saknade. De har berättat att han stod och fiskade då han halkat ned i det strömma vattnet.

Anhöriga till mannen är underrättade.

Sør-Trøndelag fylke, med huvudorten Trondheim, gränsar till Jämtlands län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer