Mordet ska ha skett i staden Mijas utanför Malaga på spanska solkusten. Foto: TT

Svensk man hittad tortyrmördad i Spanien – tre gripna

Uppdaterad
Publicerad

Tre män har gripits i Mijas Costa, nära Malaga, misstänkta för att ha torterat två svensk män, var av den ena dött till följd av sina skador. Det uppger spansk polis till lokala medier. De torterade männen hittades fastbojade i ett hus på fredagseftermiddagen.

Klockan sju på fredagseftermiddagen kom ett larm in om ett slagsmål i ett hus, i området som kallas Puebla Tranquila som ligger i spanska staden Miljas Costa, nära Malaga på solkusten. I huset fann polisen två svenska män allvarligt skadade, fastbundna med handbojor. Enligt uppgifter till spanska medier har offren torterats och kidnappats. Männen ska också ha skjutits och knivhuggits, säger spansk polis till tidningen La Opinion de Malaga.

Den ene mannen dog på platsen och den andra vårdas på sjukhus för allvarliga skador.

– Vi kan bekräfta att en svensk man i 30-årsåldern har dött. Den skadade mannen är också svensk och i 30-årsåldern, säger svenska utrikesdepartementets pressekreterare Katarina Byrenius Roslund till SVT. 

Spansk polis har gripit tre personer misstänkta för mordet och mordförsöket.

– Vi kan bekräfta att en av de tre gripna männen är svensk, säger Katarina Byrenius Roslund.

Svensk polis har hjälpt spansk

Efter samarbete mellan spansk och svensk polis lyckades man identifiera en av förövarna och fordonet som använts, rapporterar ABCandalucia Malaga.

– Vi har hjälpt dem med uppgifter. De har ställt frågor till oss, och det är det enda vi kan bekräfta, säger Stefan Marcopoulos, pressekreterare på polisens Nationella operativa avdelning (NOA), till TT.

Enligt Stefan Marcopoulos är inte svensk polis längre inblandad i ärendet. De gripna männen är 27, 24 och 20 år gamla och har gripits för brotten mord, mordförsök och olaga frihetsberövande.

Kan röra sig om narkotikabrott

Enligt La Opinion De Malaga greps männen i staden San Roque nära Gibraltar tidigt under lördagsmorgonen, medan de satt i en taxi på väg mot hamnstaden Algecerias i södra Spanien.

De tre männen hade då ställt in sin planerade resa till Sverige och var på väg mot Marocko när de greps. Polisen har kunnat koppla brottet till narkotikahandel, skriver tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.