Mordet ägde rum i Santa Marta i Colombia. Foto: Google maps/Jorge Díaz, Wikimedia Commons

Svensk man mördad i Colombia

Uppdaterad
Publicerad

En svensk man har mördats i Colombia, skriver colombianska medier. UD bekräftar att en svensk man i 50-årsåldern har dött i landet.

Mannen sköts till döds när han försökte hindra rånare från att stjäla ett smycke vid Santa Marta, en populär semesterort vid Karibiska havet, skriver colombianska medier. UD bekräftar dödsfallet.

– En svensk man i 50-årsåldern som är från södra Sverige har dött i Colombia. Men vi går aldrig in på dödsorsak, säger Lina Eidmark vid UD:s pressjour.

Sköts i armen

Mannen var ute och åkte motorcykel med sin flickvän när de stoppades av en rånare på motorcykel, enligt den colombianska tidningen El heraldo.

– Han pratade bara lite spanska och förstod inte vad rånaren sa. Offret gjorde motstånd och mannen sköt honom i armen, men kulan gick rakt igenom, säger en släkting till den mördade mannens flickvän till tidningen.

Svenska polisens nationella operativa avdelning, Noa, är informerad om händelsen.

– Svensk polis har fått informationen av UD och det har skickats till Noa för kännedom. Svensk polis är inte involverad mer. Utredningen sköts av colombiansk polis eftersom detta har skett i Colombia, säger Angelica Vallgren på polisen nationella mediecenter till TT.

Många mord i landet

Drygt 11 000 människor mördades i Colombia under 2017. Det innebär 23 mord per 100 000 invånare och år. Sverige har ungefär ett mord per 100 000 invånare och år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.