Mannen försvann i närheten av Fox Glacier i centrala Nya Zeeland. Foto: Mark Jobling/Wikimedia Commons

Svensk man saknas på Nya Zeeland

Uppdaterad
Publicerad

En svensk man i 30-års åldern har försvunnit på Nya Zeeland. Enligt den lokala polisen har fem räddningsteam sökt efter mannen, bland annat med hund och helikopter.

Mannen, som är från Närke, sågs senast den 12 maj och ska ha varit i landet för att jaga, enligt uppgifter till Expressen. Han skulle ha varit tillbaka den 17 maj, men kom aldrig och rapporterades därför försvunnen.

Sedan dess har ett intensivt sökarbete efter mannen pågått.

Svenska UD bekräftar att mannen saknas.

– Ja, jag kan bekräfta att det är en svensk man i 30-års åldern som saknas. Det är den lokala polisen som handlägger ärendet och det är de som står i kontakt med svensk polis, säger Lisa Qvarfordt, UD:s presstjänst.

Har hittat tält och sovsäck

Enligt nyzeeländsk polis var mannen i Karangarua Valley väster om staden Christchurch. Området är ett otillgänligt fjällområde i närheten av Fox Glacier.

I sökandet efter mannen har räddningsteamen hittat en lägerplats med tält och sovsäck, som de tror tillhör den saknade svensken.

Under kvällen avtog sökarbetet, på grund av svårtillgänglig terräng och för att byta ut personerna i sökteamen.

Under söndagen återupptogs det igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.