Svensk midsommar i världen

Uppdaterad
Publicerad

Läs vad som skrivs om den svenska midsommaren utomlands.

Den svenska midsommaren med rå och rutten fisk, groddans, hembränd sprit och midsommarstång har länge skapat sensation i andra delar av världen.

I den brittiska dagsstidningen The Guardian tipsar skribenten om svenskt midsommarfirande i Ljungskile. Han skriver så här:

”Efter en lång, hård vinter, är svenskarna förstås angelägna om att komma ut ur sina skal och njuta av varenda sekund av dagsljus under den korta skandinaviska sommaren. Därför kan vi, med tanke på det årliga midsommarfirandet av årets längsta dag den 22 juni – och den långsamma starten vi fick på sommaren, bli förlåtna för att krascha festen.”

Webbtidningen ”The Local – Sweden’s news in english” förklarar utförligt i en artikel vad midsommar är och hur det går till. Där går det att få seriösa svar på frågor som ”Vad är det egentligen vi firar”, ”Vad borde jag ha på mig på midsommarfesten?” och ”Vad är grejen med groddansen?”.

Den sistnämnda förklaras så här: ”Låten Små Grodorna anses vara en viktig del av den svenska folkliga kulturen. Partysugna hoppar runt majstången som grodor, sjungandes odödliga ord som översätts: ’Little frogs are funny to look at/ They don't have ears or tails’”.

Amerikanska New York Times berättade i en ”spotlight-artikel” om Scandinavian American Heritage Society of New Jersey:s midsommarfirande. I 21 år har föreningen i samarbete med organisationen New Jersey chapter of Vasa anordnat detta firande.

För tidningen berättar föreningens ordförande att det, förutom svenska köttbullar och smörgåstårta, är dans, musik och snickrandet av en traditionell midsommarstång som gör att cirka 2.000 människor återvänder varje år i juni för att fira.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.