Martin Jacobson i mitten Foto: TT

Svensk vann poker-VM

Uppdaterad
Publicerad

Martin Jacobson vann poker-VM i Las Vegas i USA. Svensken vinner därmed motsvarande 74 miljoner kronor.

Martin Jacobson, 27, vann poker-VM i Las Vegas i USA. Han kammar därmed hem vinstsumman på 10 miljoner dollar, motsvarande 74 miljoner kronor.

”Känns bara superkonstigt”

– Jag tror att jag är i chock. Jag känner ingenting just nu. Det känns bara superkonstigt, säger Martin Jacobson till ESPN efter segern.

Han hade under hela finalen stort stöd av vänner som också är pokerspelare på platserna närmast bordet.

– De är nog mer upphetsade än vad jag är för de förstår vad det är som hänt.

Jacobson är mer intresserad av titeln än pengarna den innebär.

– Jag har vigt så många år av mitt liv åt poker och varit så nära flera gånger. Men alla gångerna jag kommit nära har lett fram till det här ögonblicket.

”Mest värdiga vinnaren någonsin”

– Herregud, det här är så stort, säger Lina Olofsson, ordförande i Svenska pokerförbundet.

Hon har suttit uppe hela natten och följt finalen på nätet och är full av beundran för Martin Jacobsons spel.

– Han är kontrollerad och avvaktande. Han väntar på rätt läge och gör inget överilat. Han har ett fokus som inte är av denna värld.

Lina Olofsson var i kontakt med Martin Jacobson inför turneringen och fått insyn i hur han förberett sig. Bland annat hade han som förberedelse satt upp hela finalbordet på nätet.

– Han hade spelat finalbordet 40 gånger för att gå igenom alla möjligheter som kunde uppstå.

– Han är den mest värdiga vinnaren av WSOP (World Series of Poker) någonsin.

Hoppas få i gång debatt

Lina Olofsson hoppas att Jacobsons vinst ska få i gång den politiska debatten om poker, som ofta betraktas som ett turspel snarare än ett skicklighetsspel.

– Poker har lite dåligt rykte, men det är så stort. Det är en tankesport som schack eller bridge och det hoppas jag att fler får upp ögonen för.

Spelbolag hoppas på pokerboom

Spelbolagen hoppas att Martin Jacobsons framgångar ska väcka liv i svenskarnas intresse för poker, skriver Dagens Industri. Intresset var som störst 2007 och har dalat sedan dess.

– Jag tror generellt sett att det är jätteviktigt för Sverige, oavsett vilken idrott eller vilket sammanhang det gäller, att ha svenskar som presterar. Det gör jättemycket för intresset, säger Jonas Nilsson, pressansvarig på Unibet, till tidningen.

I dag står pokerspel för tre procent av Unibets verksamhet.

– Vi hoppas att vi kan få en minipokerboom i Skandinavien nu när det är både en svensk och en norrman i topp tre, säger Betssons kommunikationschef Malin Sparf Rydberg till DI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.