Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vill visa att jag visst kan, kanske bättre än många män” – träffa tyska Chantal som vill göra frivillig militärtjänst i klippet. Foto: Christoffer Wendick & Nato

Svensk värnplikt föreslås lösa tyska soldatbristen

Publicerad

Svårigheterna att locka soldater till Tysklands växande försvar har gjort att debatten att återinföra värnplikt väckts till liv.

Den svenska modellen har nämligen lyfts fram som särskilt intressant.

Tysklands försvarsminister Boris Pistorius menar att den svenska modellen är intressant, även om det finns en hake. Tysk lag kräver nämligen att antingen alla eller ingen kallas in till värnplikt.

– Vi behöver inte alla. Den svenska modellen låter mycket attraktiv för oss. Att kunna mönstra alla men bara plocka 10 procent hade vi gärna också velat, säger general Hans-Lothar Domröse.

Rysslands anfallskrig mot Ukraina har fått Tyskland att göra helt om och storsatsa på sitt försvar. Om sex år ska Tyskland ha över 200.000 soldater i tjänst, vilket är cirka 30.000 fler än i dag. Militärtjänst är frivillig och tyska försvarsmakten slåss mot andra arbetsgivare om de unga som är en bristvara i landet.

– Vår största utmaning är demografiska förändringar, att befolkningen som jobbar sjunker. Det är arbetstagarnas marknad, säger kommendörkapten Patrick Preuss som är chef på försvarets rekryteringscenter i Berlin.

Chantal från Berlin är en av de som vill göra frivillig militärtjänst och nu måste klara de fysiska och psykologiska testerna.

Se i klippet vad som fått henne att vilja svettas för sitt land.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.