Svenska ambassaden i Moskva: Förhöjt terrorhot i staden

Uppdaterad
Publicerad

Svenska ambassaden i Moskva konstaterar att det finns uppgifter på ett eventuellt ökat terrorhot i Moskva under de närmaste dagarna. De uppmanar svenskar i staden att bland annat undvika större folkmassor.

Under torsdagen informerade den amerikanska ambassaden i Ryssland att det råder förhöjd risk för terrorangrepp mot större folksamlingar i Moskva under helgen.

Svenska ambassaden uppmanar svenskar att undvika folksamlingar, vara vaksamma och följa lokala myndigheters råd och anvisningar. Svenska utrikesdepartements avrådan från att resa in i Ryssland kvarstår.

Departementet menar att de har mycket begränsade möjligheter att ge konsulär hjälp till svenska medborgare som befinner sig i landet.

Förhindrad attack på torsdagen

På torsdagen rapporterade ryska statsmedier att den ryska underrättelsetjänsten förhindrat ett planerat terrorattentat mot en synagoga i Moskva.

Medlemmar i terrorgruppen IS ska enligt dem ha öppnat eld vid ett polisingripande i Kalugaregionen och därefter dödats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.