Foto: TT

Svenska barn fast i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Tre svenska barn skulle evakueras till Sverige från Gaza när oroligheterna eskalerade. Men något gick fel och evakueringen stoppades av Hamas.

Sedan dess finns inga livstecken från barnen.

– Det värsta är att jag inte vet var de är, hur de mår och om de lever, säger deras mamma.

De tre svenska barnen Ibrahim, Amal och Maryam – 15, 12 och 11 år – har i två år hållits i Gaza av sin pappa, dit de fördes under en semester i Egypten. Deras mamma Imaan Monica Granath, som har ensam vårdnad av barnen, bor i Sverige. Pappan är efterlyst av Interpol.

När situationen nyligen förvärrades i Gaza beviljade FN en evakuering av barnen till Sverige. Mamman, som länge kämpat för att få hem sina barn, såg det som en bra chans.

Missade konvoj

Barnen tog sig, enligt henne, i ett obevakat tillfälle ut från faderns lägenhet.

– Men de missade konvojen eftersom UD gett information om när den skulle gå som var fel. FN ordnar då en egen transport som tar dem till gränsen mot Israel. Där blir de stoppade av Hamas eftersom pappan måste godkänna evakueringen. I Gaza ses han nämligen som deras vårdnadshavare, säger Imaan Monica Granath.

UD kan inte påverka

Pappan kom till platsen och hämtade barnen.

– Efter det har jag inte hört från dem. Innan pratade vi varje dag. Efter det här kanske jag aldrig kommer att höra från dem. Nu sitter jag hemma och läser dödslistorna.

Utrikesdepartementet (UD) kan bekräfta att tre svenska barn förts bort och hålls av sin far i Gaza.

– Det är ett ärende som pågår, mer kan jag inte säga, säger Jon Pelling på UD:s presstjänst.

UD kan inte göra något för att få barnen till Sverige, då det inte är möjligt att ingripa i ett land som inte är anslutet till Haagkonventionen.

– Vi tycker att de borde få lämna området. Men vi kan inte påverka vad som händer i Gaza eller hur pappan agerar, säger Pelling.

Önskar politiskt stöd

För att få barnen till Sverige krävs pappans tillstånd, alternativt att Hamas går emot hans vilja. Det tror Imaan Monica Granath inte kommer ske utan att svenska myndigheter ligger på, vilket hon anser borde vara möjligt eftersom Sverige ger ett stort bistånd till Gaza.

– Att mina barn befinner sig i fullskaligt, fruktansvärt krig, inlåsta – det gör ont.

Hon önskar mer politiskt stöd från Sverige.

– Jag är medveten om att UD inte kan få hem barnen. Men i fullt krig tycker jag att man skulle kunna fråga om man kan få barnen utlämnade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer