Elisabeth Hesselblads grav på Birgittaklostret och ett foto av Elisabeth Hesselblad, som finns på Birgittaklostret i Rom. Foto: SVT

Svenska blir helgonförklarad

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen helgonförklaras svenska Elisabeth Hesselblad av påven på Petersplatsen i Rom. Det är första gången på 625 år som Sverige får ett helgon.

Barbro Hede är en av ett sjuttiotal släktingar till det blivande helgonet som har kommit till Rom för att vara med vid ceremonin.

”Helgonförklaringen är helt otroligt och har inte riktigt sjunkit in ännu. Vi har hoppats länge på detta”, säger hon.

Omvände till katolicism

Maria Elisabeth Hesselblad var hennes morfars syster. Barbro ser henne som en enastående kvinna.

– Hon var fattig och sjuk. Men hon emigrerade till USA och kom sedan till Rom, där hon lyckades köpa tillbaka den Heliga Birgittas hus. Jag tycker att hela hennes liv var ett under.

Elisabeth Hesselblad föddes i den lilla orten Fåglavik i Västergötland 1870. När hon var 18 år emigrerade hon av ekonomiska skäl till USA och blev sjuksköterska i en förmögen familj. Men den kom hon till Rom och fick en uppenbarelse utanför den heliga Birgittas hus på Piazza Farnese. Hon omvände sig till katolicismen och började sedan arbeta för att återupprätta den heliga Birgittas nunneorden, som låg i spillror. 

I dag har orden omkring 700 nunnor i 50 olika ”hus” på tre kontinenter, varav de flesta i Indien. Efter Berlinmurens fall, var Birgittasystrarna de första som fick öppna ett kloster på Kuba.

”Jag är så lycklig”

De 40 nunnorna på Birgittaklostret i Rom, är alldeles uppfyllda av helgonförklaringen. Processen har gått fortare än någon vågat hoppas. Moder Elisa var 15 år när hon trädde in i orden. Hon hann lära känna Elisabeth Hesselblad. 

– ”Varje flicka som kommer hit är en Guds gåva”, brukade hon säga. Jag är så lycklig för henne och för oss. Hon lärde oss så mycket, med sin profetiska anda och sina böner för en enad kyrka.

Saligförklarades år 2000

Helgonförklaringen börjar klockan 10.30 på söndag morgon. Sveriges katolska biskop Anders Arborelius förrättar vid påve Franciskus sida. 

Elisabeth Hesselblad dog i Rom 1957. Hon saligförklarades av Johannes Paulus II år 2000, steget före helgonförklaring eller kanonisering. För att bli helgon krävs att personen i fråga ska ha utfört två mirakel. I Elisabeth Hesselblads fall rör det sig om en nunna som fick en svår knäskada läkt och en kubansk pojke som tillfrisknade från en hjärntumör efter att ha bett till Elisabeth Hesselblad. 

Sveriges första helgon var den Heliga Birgitta som kanoniserades 1391.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.