Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Experten: Serbiska retoriken mot Nato fränare sedan Ukrainakriget Foto: EPA/TT/SVT

Svenska EU-polisen i Kosovo: ”Kan fortsätta i veckan”

Uppdaterad
Publicerad

Måndagens demonstrationer i Kosovo är kulmen på en tid av ökade spänningar i området. Det säger Lars-Gunnar Wigemark, chef för EU:s polis- och tullinsats i Kosovo, Eulex.

– Det har funnits ett vakuum när det gäller säkerheten i norra Kosovo åtminstone sedan slutet av förra året.

I de norra delarna av Kosovo har våldsamma protester pågått över helgen. På måndagen urartade det när 25 militärpoliser från Natos fredsbevarande styrka Kfor skadades av molotovcocktails och stenar som kastades mot dem av demonstranter.

EU:s polis- och tullinsats Eulex, som Lars-Gunnar Wigemark är chef för, hamnade mitt i konflikten i fredags.

– Vad som var en spontan protest urartade i våldsamheter mot Eulex, då var vi vid frontlinjen. I dag var det Kfor som var vid frontlinjen, säger han.

Ett vakuum sedan november

Enligt Lars-Gunnar Wigemark har man haft underrättelseuppgifter som förberett dem på att protesterna skulle kunna bli våldsamma. Han säger att konflikten har rötter som går långt tillbaka, men att det också på kort sikt skett flera saker som kan förklara att detta sker nu.

Demonstrationerna grundar sig i att den serbiska befolkningen i norra Kosovo bojkottade de lokala valen i april, vilket ledde till att borgmästarposterna i fyra regioner tillföll kosovoalbaner – trots att den albanska befolkningen i norra Kosovo är en minoritet.

Wigemark lyfter även att kosovoserbiska poliser valde att säga upp sig i protest i november förra året. Vilket kan ha bidragit till oroligheterna då det skapade ett vakum för säkerheten i regionen.

Kan fortsätta imorgon

Framöver hoppas Lars-Gunnar Wigemark att situationen ska trappas ner. Men han är samtidigt beredd på att våldsamheterna kan fortsätta.

– Om de nya borgmästarna insisterar på att fortsätta gå tillbaka till sina kontror så är det så klart en röd flagga för de lokala serber som uppfattar dem som illegitima. Vi vet att det kan leda till den här typen av våldsamheter och spänningar som vi har sett i dag, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.